skip to Main Content
Trampoline Springen En Kinderen Met Speciale Behoeften

Trampoline springen en kinderen met speciale behoeften

Lekker springen op de trampoline vindt bijna iedereen wel leuk. Je hebt het gevoel dat je aan het vliegen bent en dat is een heerlijk gevoel. Trampoline springen is ook een zeer leuke en gezonde manier van spelen voor kinderen en tieners. Het springen is gezond voor kinderen en tieners omdat zij zo hun beweging hebben. Tegenwoordig zitten veel meer kinderen op hun telefoon en/of computer dus dan is het goed als zij ook bewegen. Soms kan trampoline springen gevaarlijk zijn, maar buiten dat is het gebruik van trampoline springen een zeer goede therapie voor kinderen die te maken hebben met autisme. Nu vraag je je misschien af waarom trampoline springen fijn is voor kinderen met autisme. In deze blog wordt dit onderwerp behandeld.

Trampoline springen is gezond en leuk

Er wordt aanbevolen om kinderen van alle leeftijden goed te laten bewegen. Het is wel belangrijk om een leuke en interessante activiteit te kiezen om te doen, omdat het voor kinderen al snel saai kan worden. Volgens een aantal onderwijzers is rond springen op een trampoline goed voor de doorbloeding en zorgt voor een mentale en fysieke stimulatie in een veilige omgeving. Het helpt ook bij de ontwikkeling van gehoor, visueel-motorische vaardigheden en gezichtsvermogen.

Er zijn ook trampolineparken waar alleen maar trampolines aanwezig zijn. Deze plekken zijn uitstekend voor de ontwikkeling van de coördinatie, conditie en evenwicht van kinderen.

Trampoline springen en autisme

Laten we eerst uitleggen wat autisme is. Mensen die gediagnosticeerd zijn met autisme kunnen zeer goed functioneren en zijn zelfs bovengemiddeld intelligent. Wel is het zo dat zij te maken krijgen met moeilijke stoornissen die hen dagelijks kunnen belemmeren en sommige onbekwaam maken om zelfstandig te leven. Het spectrum van autisme is erg breed en kent vele symptomen.

Soms is het zo dat kinderen met autisme zich niet goed bewust zijn van hun bewegingen. Dit betekend dat ze problemen hebben met het begrijpen van reactie van hun spieren en gewrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen aanraking kunnen of last hebben van evenwichtsproblemen.

Hoe kan het springen op de trampoline helpen bij autisme? Er zijn twee soorten therapie die uitgevoerd kunnen worden. Dit kan in een trampolinepark maar ook op een trampoline die bijvoorbeeld in de tuin staat. Er is werktherapie die betrekking heeft op fysieke en motorische vaardigheden. Fysiotherapie zorgt voor de coördinatie, ofterwijl het verbeteren van hun spierontspanning en evenwicht.

Het ritme van springen kan rustgevend zijn en helpt de kinderen op hun sensorsystemen op elkaar af te stemmen. Zo is het zo dat er ook kamer trampolines bestaan. Kinderen kunnen dan op elk moment gebruik maken van de trampoline en leren hoe ze sprongen moeten tellen en hun richting moeten controleren. Ook kunnen deze kamer trampolines in een klaslokaal worden neergezet, wat ervoor zorgt dat de kinderen met autisme zich beter kunnen ontwikkelen op school.

Voor kinderen met autisme kan een trampolinepark vrij overweldigend zijn, ook omdat er andere kinderen rond springen. Kinderen met autisme willen namelijk graag zich terugtrekken in hun eigen wereld. Trampolineparken zijn dan wel weer goed voor hun sociale vaardigheden. Niet alleen voor kinderen met autisme maar voor alle kinderen.

Ook zijn trampolines goed voor het leren. Leren door middel van leuke activiteiten zoals trampoline springen, is geschikter voor hen.

Duidelijke afspraken

Maak wel duidelijke afspraken met je kinderen. Vertel ze goed wat er gaat gebeuren of leg uit wat hij of zij kan verwachten. Kinderen met autisme willen graag duidelijkheid dus is het belangrijk dat je goed blijft communiceren met je kinderen.

Is je kind bang of nerveus, probeer dan samen eruit te komen. Ga niet over de grenzen van je kinderen maar probeer een middenweg te vinden

×Close search
Search