skip to Main Content

Hoe je een familiereünie kunt organiseren

Achter elke onvergetelijke familiereünie zit een geweldig team dat voor de goede organisatie gezorgd heeft. Wens jij zo gauw als mogelijk samen met jouw familieleden iets leuks te doen? Heb jij enig idee hoe dat kan geschieden? Er zit namelijk heel veel planning daarin, vooral wanneer je met een grote groep gaat. Het organiseren van familiereünies is niet nieuw voor ons en daarom kunnen we je enkele tips meegeven hoe je die op een goede manier kunt doen. Lees dus een stukje verder om te weten hoe je goed kunt organiseren om jouw familiereünie te laten slagen. Wij wensen je heel veel leesplezier toe!

Tips om jouw familiereünies te laten slagen

Lachen, babbelen, eten, etc. Alleen maar leuke momenten met de familie die je wilt blijven behouden. Enkele families houden speciaal elk jaar wat tijd vrij om gezellig samen te zijn. Dit is ook een goed idee om de band tussen de familieleden te versterken. Om nu familiereünies te laten slagen, is een goede organisatie van belang. Deze kun je realiseren, dankzij deze punten:

 • Wees streng in de organisatie. Er dient een voorzitter te zijn die van alles op de hoogte is. Deze voorzitter dient onderling de taken te verdelen aan de verantwoordelijken en dient ook op de hoogte te zijn omtrent de gang van zaken.
 • Brainstorm samen met de verantwoordelijken welke activiteiten gedaan zullen worden. Ga na hoe groot je de groep wilt hebben, zodat je het budget ook kunt opstellen.
 • Kies een datum uit die voor een ieder schikt. Je dient hierbij rekening te houden met de seizoenen en vakanties. Ga ook na hoe lang de reünie zal duren.
 • Zoek familieleden op die zich kunnen aansluiten aan het budget. Hoeveel generatie mogen en kunnen er allemaal mee? Dat bepaal jij! Maak hierbij een lijst van de familieleden die definitief mee gaan.
 • Kies samen met de leden die verantwoordelijkheden hebben, een geschikte locatie uit voor de hele groep.
 • Stel samen met de verantwoordelijken een budgetplanning op. Je kunt hierbij zo realistisch mogelijk budgetteren, waarbij je rekening dient te houden met de kosten. Deze kun je zo laag mogelijk houden. Na dit budget opgemaakt te hebben, bedenk je manieren om het geld in te zamelen.
 • Maak ten alle tijden veel plezier samen. Je kunt hier simpelweg ook met leuke ideetjes komen. Verwelkom de familieleden met een welkomstwoordje. Je kunt bijvoorbeeld, na de activiteiten gedaan te hebben, ook prijzen uitdelen aan de familieleden (waaronder jong als oud). Dit maakt alles nog altijd spannend! Een ieder heeft zin om presentjes in ontvangst te nemen.

Je kunt familiereünies ook gezellig maken door truitjes te bedrukken voor ieder familielid. Op de voorkant van de truitjes plaats je bijvoorbeeld de voornamen en aan de achterkant de familienaam. Ook dit maakt familiereünies gezellig!

 • Nadat je activiteiten gebrainstormd hebt, kun je die nu inplannen. Om de hele familie bezig te houden, kun je bijvoorbeeld spelletjes spelen, oude familie verhalen vertellen, groepsfoto’s schieten, historische foto’s bekijken, taarteetwedstrijden spelen, knutselhoekjes creëren, etc. Er is dus heel veel te doen als je creatief bezig bent. Je kunt deze activiteiten samen met de verantwoordelijken inplannen.
 • Kies samen met de verantwoordelijken een thema uit. Enkele leuke voorbeelden zijn familiegeschiedenis, circus, immigratie, etc. Familiereünies zijn meestal gericht op de geschiedenis van de familie.
 • Laat iedereen, naast de verantwoordelijken, weten wat er allemaal op de planning is. Geef ze alles dan in details aan. Hiermee bedoelen we de datum, tijd, plaats, contactpersonen, geplande activiteiten, kosten per persoon en/of gezin, etc. Je kunt ook vaak genoeg herinneringen sturen inzake de routes, betaalinformatie, etc.
 • Gezellig eten met de familie. Het is meestal leuker wanneer elk gezin hun eten meeneemt. Op de plek van bestemming kan al het eten onderling verdeeld worden. Een ieder mag dan van elkaar eten. Er moet wel afgestemd worden wie wat zal brengen als gerecht.

Daarnaast kun je ook kiezen voor catering. Meestal gaat de familie hier dieper in hun zak moeten gaan. Er dient dan ook rekening gehouden worden met de familieleden die, wegens gezondheidsredenen, niet alles mogen eten.

 • Het is altijd beter dat je niet alles op jezelf neemt. Vandaar eerder is aangegeven om over een groepje te beschikken dat ook verantwoordelijkheden heeft, naast de voorzitter. Wanneer het groepje alles samen inplant, kunnen zaken niet of zelden mis lopen.

Het is heel handig om deze twaalf tips te gebruiken om onvergetelijke tijden te creëren met jouw familie. Meestal zijn de familiebanden niet meer hetzelfde wanneer grootouders sterven en hierdoor dienen de generaties daarna alles op alles te doen om de familie tot één te brengen. Om leuke momenten te blijven koesteren, is het altijd leuk om die zwart op wit te hebben. Met andere woorden kun je voor deze leuke momenten foto’s schieten. Breng dan jouw camera mee! Tot slot wensen wij jou heel veel plezier toe met jouw familie en vergeet niet om veel te lachen!

×Close search
Search